Klarinet og Saxofon

Klarinet.
Klarinetten er et træblæserinstrument
Den mest almindelige klarinet er Bb klarinetten, men der findes et utal af forskellige klarinetter. Blandt de mest almindelige er, udover Bb klarinetten, A som er en smule større end Bb, Eb som er en af de mindste klarinetter, Basklarinetten som også er stemt i Bb. Derudover findes bl.a. bassethornet, kontrabasklarinetten og endda octokontrabasklarinetten.
Klarinettens rør er cylindrisk, og derved får instrumentet sin bløde klang. Mundstykket er hult, og har på undersiden en åbning som er dækket af et enkelt rørblad. Rørbladet holdes på plads af en spændbøjle som kaldes ligaturen. Mundstykket passer ind i klarinet rørets øverste del – og når man blæser ind i det, vibrerer spidsen af rørbladet, så luften i røret sættes i svingninger og frembringer en tone. Den første klarinet blev konstrueret af tyskeren Johann Christoph Denner i Nürnberg ca. 1690, dens forgænger var hyrdeskalmejen den såkaldte chalumeau, men fandt først anvendelse i seriøs musik midt i 18. årh. omkring 1840 fik klarinetten sin nuværende form.

Saxofon.
Metalblæseinstrument med klarinetmundstykke, fra ca. 1845 af belgieren Adolphe Sax.
Saxofonen, der bygges i forskellige størrelser, anvendtes oprindelig især i militærmusik,  I 20. Årh. har instrumentet indtaget en dominerende plads i jazzmusikken.
Nu bliver det brugt i næsten alle slags musik, som f.eks. klassisk, jazz, funk, rock, pop, techno, cirkusmusik og verdensmusik.
Saxofonen findes i 7 størrelser.  de 5 mest brugte: Sopran (stemt i Bb), Alt sax (Eb), Tenor (Bb), Baryton (Eb), Bas (Bb).

Embouchure blæse teknik se Embouchure i menu

Blade: (til mundstyk for klarinet og saxofon)

Bladet er skåret ud af et bambusrør, så rørets runding giver formen. Bladet er slebet, så det er plant på undersiden, og skåret til, så det passer med mundstykkets form. I den ende, der vender mod mundstykkets åbning, er bladet skåret og slebet tyndt.
Bladene fås i forskellige hårdhedsgrader. Hårdhedsgrader beskrives med et tal fra 1 til 5, hvor 1 betegner et blødt blad mens 5 er et meget hårdt blad. Det er nemmest at spille med et blødt blad, men hårde blade giver ofte en bedre lyd, og de holder længere. Der er stor forskel på, hvor længe et blad holder. Nogle kan man spille på i ugevis, andre bliver hurtigt slappe, og klangen forringes væsentligt.
Et blad skal under alle omstændigheder spilles til inden klangen er optimal. Før man sætter bladet i, skal det være godt gennemvædet, for at svinge ordentligt. Læg bladet i et glas vand (til halv op) i 10-15 minutter, eller du også bare sutte godt og grundigt på det, hav altid 4-5 stykker i brug ad gangen.

Det mest almindelige er at spille på med blade i mellemhårdhed 2½-3-3½, begynder skal nok starte med 1½ – 2.

 

opdateret jan. 2020